Değerli bağışçılarımız,
Kültürlerarası Diyalog Forumu’ndan (FIDeV) dostlarımızla birlikte geçen yıl Türkiye’den gelen mültecilerle görüşmek üzere Yunanistan’a gittik. Ortak gezimizin sonucu Hukuk ve Adalet adlı kısa bir film oldu. Müslüman alim Fethullah Gülen’e olan dini yakınlıkları nedeniyle Türkiye’den kaçmak zorunda kalan dört kişinin yaşadıklarını belgeleyen Gülen Hareketi’nden Raporlar.
Birçoğunuz o zaman Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Türk hükümetinin 2016’daki başarısız darbe girişiminden bu yana yüz binlerce insana zulmettiğini biliyorsunuzdur. Bunun nedeni bu insanların Gülen Hareketine olan dini yakınlıklarıdır. Uluslararası Af Örgütü’nün raporlarına göre, sadece Temmuz 2020’ye kadar 58.000’den fazla kişiye dava açıldı ve 132.000 kişi hakkında da soruşturma başlatıldı.
Rusya’nın Ukrayna‘da yürüttüğü savaş sebeiyle İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılım müzakereleri, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın elini bazı noktalarda güçlendirmiş görünüyor. Katılım için NATO üyelerinin oybirliği gerekmektedir. Türk hükümeti bu durumdan faydalanarak her iki ülkeden de Kürt aktivistleri, gazetecileri ve Gülen sempatizanları da dahil olmak üzere zulmettiği kişileri iade etmelerini istiyor. Mültecilerin içinde bulunduğu durumu aktarmak için bundan daha acil bir zaman olamazdı.
Ancak bizim işimiz sadece insanların durumları hakkında bilgi vermek değil, aynı zamanda onlara sahada da destek olmaktır. Onlara vardıkları yerlerde insancıl bir barınma sağlayarak ve içinde bulundukları topluma entegre olmalarında yardımcı olarak destek vermeye çalışıyoruz. Almanya’daki Türkiyeli mültecileri de destekliyoruz. Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinebileceğiniz Berlin merkezli Aktion Flüchtlingshilfe derneği ile yoğun bir şekilde çalışıyoruz.
Almanya’da da yardımımıza ihtiyaç duyan insanların sayısı hızlı bir şekilde artıyor. Korona pandemisi son iki yılda mültecilerin ülkelere giriş ve çıkışlarını çok daha zor hale getirmişti. Pandemi sonrası birçok seyahat kısıtlamasının yeniden kaldırılmasının ardından, 2022 yılının ilk yarısında 6.200 Türk vatandaşı Almanya’ya iltica başvurusunda bulundu. Bu, yılın ilk yarısında neredeyse 2021’in tamamındaki kadar başvuru olduğu anlamına geliyor (2021‘de yaklaşık 7.000 kadar).
Mülteci yardımına duyulan ihtiyaç giderek artıyor!
Artan taleple birlikte çalışmalarımızı mümkün olan en iyi şekilde sürdürebilmek için sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Küçük bir bağışla bile mültecilerin içinde bulunduğu zor durumu hafifletmemize yardımcı olabilirsiniz.
Şimdi yardım etmenin tam zamanı!
Saygılarımla
Cengiz Bayram
Time to Help e.V. Genel Müdürü